Toepassingen e papier

Elektronisch papier is een lees- en schrijfapparaatje dat een welkome aanvulling levert op de PC en/of laptop. Sterker nog, het is hét apparaat dat het lezen van lange digitale teksten mogelijk maakt zonder te printen.

Toepassingen

Particulieren kunnen dit apparaatje gebruiken om e-books te lezen en documenten die men normaal zou printen omdat ze te lang zijn om vanaf een computerscherm te lezen. eink-phone-covers-8Het mooie is dat je aantekeningen kunt maken op de boeken en documenten. Tevens is het apparaatje te gebruiken als een notitieblokje met ongekend groot aantal bladzijden. Alle aantekeningen kunnen eenvoudig opgeslagen worden op PC of laptop en desgewenst met 1 druk op de knop omgezet naar een Word of Writer file.

In onderwijs maakt dit apparaatje het mogelijk te digitaliseren zonder het onderwijsleerproces te storen door de techniek. Grote kans dus dat veel onderwijsinstellingen dit als basis gaan gebruiken en de pc of laptop als aanvulling gaan gebruiken.

Niet alleen in onderwijs zal het veel gebruikt worden. In elke organisatie waar veel met papier gewerkt wordt zijn toepassingen te vinden: het paperless office! De komst van de PC heeft het papier niet vervangen, in tegendeel er is nog nooit zoveel geprint als nu. Met elektronisch papier voorkomt u een groot deel van het printen wat een enorme besparing oplevert voor uw portemonnee en het milieu. Niet alleen qua papier, print of drukkosten maar vooral ook in de hele logistiek er omheen (bestellingen, administratie van leveringen en betalingen, etc.). Het bespaart u ook een hoop rompslomp, geen gezoek meer in uw tas naar het juiste document, u kunt nu gewoon digitaal zoeken. Geen uitzoeken meer van wat u wilt printen om dadelijk te lezen, alles zit in een apparaatje ter grootte van een half A4!

In samenwerking met onze partners hebben wij toepassingen ontwikkeld die deze apparaten uitermate geschikt maken voor:

  • digitaal onderwijs / training (e-schoolbooks, MC-toetsen, uitwisseling data tussen leerlingen onderling en hun docent etc.)
  • digitale handboeken / kennismanagement (contextgevoelig en semantisch zoeken m.b.v. mobile topic maps)
  • digitale formulieren voor zorg, logistiek etc. (e-forms, protocollen etc.)
  • paperless offices (niet meer afdrukken naar je printer maar naar e-paper, digitaal archiveren van je aantekeningen, aantekeningen automatisch verwerken naar tekst files, koppelingen met document management systemen, etc.)

Content / Inhoud

E-books / e-news / e-schoolbooks / MP3

Dergelijke apparaten schaft u aan om teksten te lezen en te bewerken, nieuws te ontdekken, te leren of muziek te beluisteren. Hierbij wat informatie en tips over dergelijke content.

E-books
E-books bestaan al langer maar waren nooit zo populair, lange tijd lezen vanaf een PC of laptop is niet echt handig. Met elektronisch papier zal dit snel veranderen.

U kunt gratis e-books downloaden op diverse sites.
Het project Gutenberg bied al 20.000 gratis ebooks aan!
Manybooks bied ook al e-books aan in het formaat voor de iLiad.

Te betalen e-books vindt u ook op de Nederlandse site ebook.nl.

E-schoolbooks

Met de ontwikkelingen met Open Educational Resources (gratis cursussen) komen er steeds meer gratis e-books voor onderwijs op de markt.

De Open Universiteit Nederland levert sinds kort als eerste Nederlandse universiteit enkele gratis cursussen. We gaan bekijken of we deze ook gaan aanbieden in het formaat ebook1dat de iLiad kan lezen.

Wij hebben een groot netwerk van onderwijsinstellingen en auteurs van educatief materiaal. Laat ons weten wat u zoekt en wij brengen u met diverse partijen in contact. De content die zij kunnen leveren kunnen wij uitleveren via ELO’s (elektronische leer omgevingen), via printing on demand (de ouderwetse readers) en natuurlijk in het juiste formaat voor de iLiad.

E-news

Via Mobipocket.com kunt u zich abonneren op meer dan 300.000 kranten, nieuwsletters of RSS feeds. Klik hiernaast op eNews / eMagazines voor meer info.

MP3

Met diverse programma’s kunt u uw muziekcollectie op CD omzetten naar MP3. Dan is het bestand zodanig gecomprimeerd dat het te beluisteren is in mobiele apparaatjes als de Cybook of de EEE.

Beeldschermtechnieken

Een vergelijking tussen de verschillende beeldtechnieken

PC’s met diepe monitoren

Oudere PC’s werken nog met de logge monitoren. Die geven een helder beeld dat per seconde ongeveer 60 keer ververst wordt. U kijkt dus tegen het licht in en uw ogen worden ook nog eens onbewust vermoeid met de flikkering van het scherm. Dat het scherm flikkert ziet u niet maar u kent het wel van films, dan ziet u het soms wel flikkeren. Deze monitoren gebruiken veel energie, dat merkt u aan de warmte die ze afgeven. Ze zijn zo zwaar dat u er niet even mee op de bank gaat zitten, als het snoer dat al zou toe laten. Kortom, niet geschikt om langdurig digitale teksten te lezen.

Dunne TFT monitoren en normale laptops

Met de komst van de TFT of LCD schermen nam het scherm veel minder plaats in en wogen ze ook veel minder. Dat maakte de bouw van laptops mogelijk. Met een laptop kunt u makkelijk op de bank zitten om een tekst te lezen. Toch is hij niet geschikt om lange teksten te lezen. Een laptop weegt al gauw 3 kg, ongeveer 8x meer als een iLiad. De accu zou ongeveer 3 uur mee moeten gaan maar in de praktijk is dat al gauw veel minder. Met een laadsnoer wordt de laptop al een stuk minder flexibel en handig. Op uw schoot merkt u al na enkele minuten dat een laptop toch wel erg heet wordt. U kunt er zelfs bij langdurig gebruik beschadigingen door krijgen, zogenaamde kachelbenen. En LCD schermen geven ook veel licht en flikkeren ook. In fel licht of zonlicht is het beeld nauwelijks te zien, zeker niet bij de nieuwste LCD schermen die zo glanzen, dan heeft u veel last van reflecties. Kortom, meer geschikt dan de oude monitoren maar nog niet echt geschikt om langdurig digitale teksten te lezen.

Nieuwe mini laptops

Sinds november 2007 zijn er mini laptops op de markt die een aantal nadelen van een laptop niet hebben. Wij verkopen de ASUS EEE: robuust (geen ronddraaiende schijf meer), zuinig (slechts 11W), handzaam (past in een handtas), wordt niet warm, goedkoop en toch compleet (alle benodigde software, zelfs webcam, speakers en micro ingebouwd). Dankzij een betaalbare en kleine en lichte 2e accu kun je er toch lang mee werken. Enige nadeel is nog steeds het LCD scherm. Maar hij is wel interactief en multimediaal. Kijk voor meer info hiernaast bij ASUS EEE.

PDA’s of smartphones

Deze zijn erg makkelijk mee te nemen en kunnen snel actueel materiaal binnen halen via draadloos internet of mobiele telefonie. Maar hun schermen zijn veel te klein om teksten groter dan enkele regeltjes te lezen. Daarnaast gebruiken ze ook LCD schermen met de hierboven genoemde nadelen. Kortom, minder geschikt en zeker niet voor buiten.

Elektronisch papier

Dit apparaatje bied vele mogelijkheden en heeft de hierboven genoemde nadelen niet:e_paper

  • ze zijn erg licht (de iLiad nog geen 4 ons, de Cybook zelfs maar 170 g.)
  • klein (de iLiad als een half A4, de Cybook stopt u zo in uw handtasje, jas of colbert)
  • zeer zuinig in energie (volle accu gaat tot 15 u mee, de Cybook gemiddeld 2 maanden!)
  • het beeld op het scherm staat volledig stil (rustig voor uw ogen)
  • u kijkt niet tegen het licht in maar gebruikt opvallend licht, net als bij papier
  • ze zijn in fel licht of zonlicht zelfs beter leesbaar.

U kunt ze dus perfect gebruiken om e-books, e-news en lange digitale documenten te lezen. Bij de iLiad kunt u er ook op schrijven.

Diverse producenten

Sinds november 2007 bieden wij ook diensten rondom PDA’s, Pocket-PC’s, SmartPhone’s, Mini-PC’s en andere mobile device’s aan. Kijk voor een mini laptop in het linker menu bij ASUS EEE.

Wij bieden 2 merken elektronisch papier aan: de iLiad, van iRex, en de Cybook van Bookeen.

De e-reader van Sony is in Europa niet leverbaar, ook niet via ons. Met name de verplichting e-books af te nemen via hun online boekwinkel staat ons, en onze klanten, tegen. Onderaan de pagina kunt u een vergelijking tussen de Sony en de iLiad vinden.
Daar vindt u ook een technische beschrijving van de iLiad en van de Cybook.

Dit bericht is geplaatst in edupapers. Bookmark de permalink.